Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak královny přichází o hlavy. Narozena se stříbrnou lžičkou v puse.

     Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

Jak  královny přichází o hlavy

Narozena se stříbrnou lžičkou v puse

Anglická královna Alžběta I. podepisuje 1. února 1587 rozsudek smrti pro  skotskou královnu Marii Stuartovnu.

     Jsou lidé, kteří se narodí se stříbrnou lžičkou v puse a jiní, kteří nemají žádnou. Marie, dcera skotského krále Jakuba V., se narodila rovnou se dvěma a zlatými. Pravdou je, že když miminku zemře otec, je to tragédie, ale šestidenní Marie to tehdy nemohla zaznamenat. Ještě jí nebyl rok a už byla korunována skotskou královnou. To asi také přešla mlčením, nebo to prospala. Šestka byla její číslo, protože v šesti letech jí vyhlédli ženicha. Měla se stát manželkou francouzského dauphina Františka. Od té doby ji přestěhovali do Francie, kde byla vychována a kde vyrostla.

     Když zemřel francouzský král Jindřich II., stala se ve svých sedmnácti letech královnou a v osmnácti letech vdovou. Přesněji poprvé vdovou. Tak se jako mladá vdova vrátila zpět do rodného Skotska.

     Její teta z druhého kolena se po smrti Marie I. Tudorovny stala anglickou královnou Alžbětou I. A s tím Marie důrazně nesouhlasila. Vdala se podruhé za Jindřicha Stuarta, se kterým měla syna Jakuba VI., budoucího krále Anglie a Irska. Ani tento manžel nevydržel dlouho. V roce 1567 byl  zavražděn, údajně na popud Jamese Hepburna, za kterého se ještě v témže roce provdala. Musel to být odvážný muž, protože mohl tušit, že manželé Marie Stuartovny se důchodu nedožívají.

     Ani situace na Ostrovech nebyla nic moc. Po smrti Jindřicha VIII., který se stal známým díky svým četným manželkám, údajně šesti, se anglickým králem stal nejdřív syn a po něm, tedy královnou, prvorozená dcera Marie I. Tudorovna. Ta svoji vzdálenou příbuznou Alžbětu jakožto protestantku neměla v lásce. Po jejím nezdařeném pokusu usednout na trůn skončila dokonce v Toweru, kde už dříve popravili její matku Annu Boleynovou. Alžbětě se ale podařil husarský kousek. Nejen že se dostala z proslulého vězení, ale roku 1558 se dokonce stala anglickou královnou. Z toho je patrno, že cesta z kriminálu na hrad není žádná novota.

     Ani Marie to neměla zrovna jednoduché. Ve Skotsku, kam se vrátila, se rvali o moc katolíci a protestanti. A ten náboženský problém se odrazil i v osudech obou žen. Pro katolíky v Anglii protestantka Alžběta nepředstavovala legitimní následnici Jindřicha VIII. Jako pravou královnu uznávali Marii Stuartovnu. Takže tu zase mocní protestantští lordi nechali uvěznit, pro změnu na hradě Loch Leven. Tam ji přinutili vzdát se titulu královny ve prospěch svého syna Jakuba VI. I Marii se podařilo uprchnout z vězení, což už vnucuje myšlenku, že to tam měli dost bídně hlídané nebo ostraha byla zkorumpovaná víc než kde jinde.

     Jenže 13. května 1568 došlo k nešťastné bitvě u Langside. Mariino vojsko bylo poraženo a ona sama musela uprchnout do Anglie, kde spoléhala na pomoc Alžběty I. Po tomto nešťastném kroku mohla i ona napsat knihu „Jak jsem se mýlila v politice“.

     Samozřejmě putovala opět do kriminálu, protože Alžběta I. v ní, zřejmě oprávněně viděla rivalku a budoucí pretendentku trůnu. Následujících osmnáct let byla Marie Stuartovna vězněna na různých malých anglických hradech. Ale i z vězení si dopisovala se svým obdivovatelem Babingtonem, který ji chtěl osvobodit a Alžbětu I. zavraždit. Marie v korespondenci dala k odstranění královny souhlas, což ovšem neuniklo cenzorům, kteří korespondenci sledovali, a tím byl její osud zpečetěn.

     Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

     Alžběta I. podepsala rozsudek smrti 1. února 1587.

     Na popravišti 8. února stanula čtyřiačtyřicetiletá žena narozená „with a silver spoon in her mouth“.

     Její poslední slova byla: „Do tvých rukou, ó Pane, odkazuji svoji duši".

     Třikrát musel kat seknout, než oddělil hlavu od trupu. Když chtěl odťatou hlavu ukázat davu, jak velel tehdejší zvyk, upadla na zem a v ruce mu zůstala jen její paruka.

     Ani její poslední manžel se nedožil stáří, jak se ostatně dalo očekávat. Na žádost anglické královny Alžběty I. byl v Dánsku uvězněn a ve vězení také zemřel.

     Přestože byla Marie Stuartovna popravena jako zrádkyně, byly její ostatky pochovány v katedrále v Peterboroughhu. Až roku 1612 dal její syn, anglický a skotský král Jakub Stuart, ostatky převést.

     Paradoxně, když po letech zemřela Alžběta I., na anglickém trůnu ji nahradil syn popravené Marie Stuartovny. V současné době leží obě rivalky ve Westminsterském opatství, pouhých pár metrů od sebe.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Valtr | čtvrtek 1.2.2024 19:54 | karma článku: 15,05 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Jan Valtr

Pokusy o zkulturnění vesnické mládeže nepadly na úrodnou půdu

Ke konci let šedesátých, v „krizových letech“, jejichž krizi jsem jako kluk nijak nepociťoval, rozhodlo nové vedení školy v čele s novým ředitelem Tylem, dříve fyzikářem, že je třeba přivést školáky ke kultuře.

4.2.2024 v 21:44 | Karma: 15,27 | Přečteno: 337x | Diskuse

Jan Valtr

Prachy patří nám. Hladoví herci, politik bez peněz a umělá prsa.

Přemýšlím, jestli nespáchám sebevraždu, kde si půjčím? Jídlo neřeším, k obědu mi stačí brambory, ale teplo člověk přece potřebuje.

4.2.2024 v 15:59 | Karma: 28,54 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Panem et circenses a vykutálený Péťa.

Chléb a hry je latinské úsloví „panem et circenses“, které charakterizovalo přístup císařů v pozdním úpadkovém období Římské říše, kdy byla za jídlo a hry získávána přízeň prostého lidu.

1.2.2024 v 21:19 | Karma: 24,59 | Přečteno: 516x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Třetí křížová výprava, druhá část

Trvalo dva týdny, než spojená křesťanská vojska francouzských a anglických křižáků, doplněná o jednotky templářů a Johanitů, dorazila k Arsúfu. Tam 7. září došlo k bitvě.

28.1.2024 v 13:35 | Karma: 14,61 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Masopustní rej na hradě a v podhradí

Tradičním symbolem masopustního průvodu je medvěd s medvědářem, smrtka, nevěsta, družba, turek, žid, kominík, ras, cikánka a slaměný panák. Kdo se za těmi maškarami skutečně skrývá, je tajemství.

26.1.2024 v 1:34 | Karma: 15,87 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Babiš už dvě hodiny brzdí svým projevem jednání o korespondenční volbě

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  13:10

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátili k návrhu koalice na zavedení možnosti korespondenční volby...

Posádka auta stihla před plameny včas utéct. Bývá to rychlé, varují hasiči

9. května 2024  13:08

Požár osobního automobilu, který začal hořet za jízdy na silnici z Jáchymova do Božího Daru u...

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. května 2024  13:03

Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu...

Rusko stahuje většinu vojáků z Arménie. Zůstanou jen tam, kde konflikt nehrozí

9. května 2024

Aktualizujeme Ruská armáda stáhne své vojáky z několika oblastí v Arménii, která čelí tlaku silnějšího...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 328x
Důchodce cestující po zemích Asie a Afriky se zájmem historii i současnost. Začalo to zájmem o země Orientu díky Bibli, pokračovalo studiem orientálních jazyků, islámu a první, půlroční cestě do Indie. Od těch dob trávím každoročně několik měsíců v zemích severní Afriky a Asie.

Seznam rubrik