Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karel IV. a pogrom v Norimberku

K dnešnímu datu, 2. října se vnucuje otázka, jestli by za „největšího Čecha“ označovali titulem Otec vlasti i povraždění obyvatelé, jímž měl být králem a otcem.

     Karel IV. a pogrom v Norimberku

     Černá smrt a zároveň Boží trest. Tak byla vnímaná epidemie moru v letech 1347 až 1350. Černá, protože těla nakažených postupně zčernala. Trest za hříchy naše i našich otců byl logickou dedukcí tehdejšího obyvatelstva. Nikdo nevěděl, že původcem je bakterie Yersinia pestis, kterou přenášejí blechy. Nákaza se poprvé objevila v Konstantinopoli, odtamtud se na palubách obchodních lodí dostala dál na západ. Za dva roky byla morem nakažena polovina Evropy a za oběť jí padlo zhruba dvacet pět milionů obyvatel, což byla třetina tehdejší populace v Evropě.

     Jakési nepsané pravidlo křesťanského světa říkalo, že za bídu a neštěstí mohou Židé. Když pomineme onen boží trest, který se společnost pokoušela mírnit kajícnými průvody s bičováním, tisíci mší svatých a nekonečnými litaniemi za odvrácení této egyptské rány, obvykle následovalo ještě další, méně kajícné vyrovnání se s původci neštěstí. Pogromy.

     Protože rasa, která nám ukřižovala Krista Pána, musí mít své špinavé prsty v každém lidském nezdaru, bídě a svrabu, o epidemiích ani nemluvě. Bůh, na výsost abstraktní příčina, se možná dá obměkčit průvodem flagelantů, ale společnost potřebuje mít i konkrétní, hmatatelnou a viditelnou příčinu. A ta přebývala za zdmi ghett většiny velkých evropských měst a byla tedy na dosah.

     V roce 1346 byl kurfiřty zvolen za německého krále Karel IV. a jeho pozice v německých zemích nebyla jednoduchá. Protože na český trůn zvolený nebyl, ale připadl mu jako dědictví po otci, měl to v Čechách podstatně jednodušší. Na římském trůnu pořád ještě seděl Ludvík IV. Bavorský, který považoval volbu Karla IV. za podvrh a chystal si to s ním vyřídit na poli válečném. V těch titulech byl tehdy trošku zmatek, protože titul římského krále se vztahoval povětšinou na země německé, zatímco titul římského císaře k celé říši, tedy i na království české. Z pěti kurfiřtů, kteří zvolili Karla IV., byl jedním jeho otec a druhým prastrýc Balduin Lucemburský, takže taková menší rodinná protekce. Ke střetu mezi Ludvíkem a Karlem nedošlo, protože první zahynul při lovu a Karel tak neměl konkurenci. Zato mě velké problémy.

     Potřeboval dostat na svoji stranu bohatá říšská města, která byla na straně Ludvíka. A jak jinak než slibem dalšího majetku a zlata získá panovník přízeň bohatých? Nehledě na obrovské dluhy, které u nich měl, protože dosažení jakéhokoliv trůnu vždycky stálo nemalé peníze. Bůh ví, odkud se objevil nápad jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Karel IV. by tím vyrovnal své dluhy a ještě něco navíc by přihodil městu, které si tím zaváže do budoucnosti. A tak začal vydávat dlužní listy, ve kterých byl dluh „zajištěn na židovském obyvatelstvu“. V praxi to znamenalo, že umoření takového dluhu bude provedeno zabavením veškerého majetku, movitého i nemovitého včetně domů Židů zavražděných při pogromu. Záruka beztrestnosti vrahů samozřejmě zaručena. K tomu se Karel IV. zavázal 2. října 1349.

     Pak už stačilo jen Židy obvinit ze záměrného šíření morové epidemie, trávení vody ve studnách, podřezávání křesťanských panen, touhy po ovládnutí světa a mohlo se začít rabovat a vraždit.  Když si tři nejhonosnější domy vyhlédl markrabí Ludvík Braniborský, který je zabezpečil před zničením, a ostatní šlechtici pobrali v domech bohatých Židů co mohli, byl ze řetězu puštěn zfanatizovaný lid.

     Bylo povražděno pět set šedesát Židů, celá čtvrt vypálená a srovnaná se zemí. Na místě stržené synagogy bude později vystavěn kostel a na uvolněném prostoru, až vyvane puch spáleniště a tlejících mrtvol, začne vznikat nové krásné historické jádro města Norimberk.

     Naskýtá se otázka, jestli by „největšího Čecha“ označovali titulem Otec vlasti i tito obyvatelé, jímž měl být králem a otcem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Valtr | neděle 1.10.2023 22:03 | karma článku: 17,10 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Jan Valtr

Pokusy o zkulturnění vesnické mládeže nepadly na úrodnou půdu

Ke konci let šedesátých, v „krizových letech“, jejichž krizi jsem jako kluk nijak nepociťoval, rozhodlo nové vedení školy v čele s novým ředitelem Tylem, dříve fyzikářem, že je třeba přivést školáky ke kultuře.

4.2.2024 v 21:44 | Karma: 15,27 | Přečteno: 337x | Diskuse

Jan Valtr

Prachy patří nám. Hladoví herci, politik bez peněz a umělá prsa.

Přemýšlím, jestli nespáchám sebevraždu, kde si půjčím? Jídlo neřeším, k obědu mi stačí brambory, ale teplo člověk přece potřebuje.

4.2.2024 v 15:59 | Karma: 28,54 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Panem et circenses a vykutálený Péťa.

Chléb a hry je latinské úsloví „panem et circenses“, které charakterizovalo přístup císařů v pozdním úpadkovém období Římské říše, kdy byla za jídlo a hry získávána přízeň prostého lidu.

1.2.2024 v 21:19 | Karma: 24,59 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Jak královny přichází o hlavy. Narozena se stříbrnou lžičkou v puse.

Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

1.2.2024 v 19:54 | Karma: 15,05 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Jan Valtr

Třetí křížová výprava, druhá část

Trvalo dva týdny, než spojená křesťanská vojska francouzských a anglických křižáků, doplněná o jednotky templářů a Johanitů, dorazila k Arsúfu. Tam 7. září došlo k bitvě.

28.1.2024 v 13:35 | Karma: 14,61 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 328x
Důchodce cestující po zemích Asie a Afriky se zájmem historii i současnost. Začalo to zájmem o země Orientu díky Bibli, pokračovalo studiem orientálních jazyků, islámu a první, půlroční cestě do Indie. Od těch dob trávím každoročně několik měsíců v zemích severní Afriky a Asie.

Seznam rubrik